Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 12:23 - Запушете си ушите срещу малкия тиранин! Детето си е дете. Играчката в света на детето. Телевизията, видеото и компютърът.
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 1942 Коментари: 0 Гласове:
1



image  Запушете си ушите срещу малкия тиранин!

Да - Когато тригодишното ви дете няколко пъти ви разкарва от хола в детската стая, за да му носите различни играчки, заявете категорично, че преставате да вършите нещо, което може да направи само. Опитайте се стоически да издържите, докато мъничето ридае неутешимо. Ангажирайте вниманието си с вестник или телевизия, докато детето разбере, че сте категорични. Липсата на внимание и интерес към реакцията му ще го накара да престане с номерата си.

Не - Не откликвайте на настойчивите му желания и не му позволявайте да се налага! Плачът му не бива да ви разколебава да постъпите адекватно като родител с авторитет.

Детето си е дете.

Да - Руският писател М. Горки заявява: „Детето иска удоволствие и това негово искане е биологично законно. То иска да играе, играе с всичко и в играта опознава заобикалящия го свят преди всичко и най-лесно от всичко". Затова разрешавайте на децата да изразходват неизчерпаемата си физическа енергия. Нека да тичат и скачат, независимо че ще се изцапат, може дори да пострадат, но юнак без рани не може!

Не - Редуцирайте употребата на повелителното „Не!" при всяко по-шумно действие на детето - „Не скачай! Не ритай толкова силно! Не се качвай на катерушката - ще паднеш!". Това ограничава развитието му. Подобно поведение не е препоръчително. Движението е заложено у мъника.

Играчката в света на детето.

Да - Представяйте играчките по интересен и увлекателен начин. Стремете се да създадете у детето си отношение към тях.  Участвайте в детската игра! Създайте му навици само да ги взима и прибира на място.

Не - Не го претрупвайте с играчки! Оставете го само да опознава света чрез играта, която за него е вид работа. Не допускайте агресивно отношение към играчките. Приучвайте детето си да не бъде наблюдател, когато вие прибирате играчките му.

Телевизията, видеото и компютърът.

Да - В нашето модерно съвремие те са неизменна част от живота ни. Създайте график  на часовете за тези „удоволствия" и бъдете категорични в спазването му! Подберете подходящи детски предавания, филмчета и игри, по възможност с по-малко агресия, предимно познавателни и възпитателни.

Не - Не превръщайте техниката в свой съюзник в прекарването на няколко свободни часа. Не отнемайте възможността да споделите с детето си това време! Не го лишавайте от по-съществени занимания или просто от разходка в парка, сред природата.

Цветкова

Facebook: Академия за родители XXI век
Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна: 
http://decatani.blog.bg/tqitoi/2010/12/06/akademiia-za-quot-roditeli-21-vi-vek-quot-gr-varna.646426



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 445530
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930