Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2014 17:43 - Защо децата боледуват често в детската ясла или градина?
Автор: decatani Категория: Други   
Прочетен: 4346 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.07.2019 16:09


image  Всяко дете, особено малко се влияе от външната среда. Често не знаете какво да очаквате от него, как ще реагира, какви са причините за някоя негативна реакция. Особено в детската градина. Но за всяко нещо си има причина. Детето не може да разбере и да ни разкаже какво става в яслата, а ние се опитваме да си изясним по наш си начин причините за честото му боледуване.

 

1. Медицински причини
Детето формира сега имунитета си и затова всички нови вируси и бактерии, които не могат да се открият в домашна обстановка, лесно проникват в организма му. Те се носят от другите родители, персонала на градината, самите деца. Микроби и вируси попадат в дрехите на децата, по кожата им. Детската ясла и градина са обществени заведения, затова пътя на инфекциите към тях е открит. Те могат да предизвикат или да не предизвикат заболяване. Това се решава от индивидуалния имунитет на детето. Ако е слаб – детето не успява да реагира на време и се разболява. С течение на времето, детето може да привикне към "градинските болести".

Вируси и микроорганизми, които причиняват инфекции на дихателните пътища има много. Всички ние сме преболедували доста от тях през живота си. Организмът "запомня" заболяването за няколко години, понякога и за цял живот. При децата имунната система съзрява към петата година и някъде към тази възраст детето става по-малко податливо на инфекции. Трябва да помогнем на организма на детето, закалявайки го, с помощта на разходки например. Използвайте последните слънчеви дни и не прибирайте детето веднага след градината в къщи.

 

2. Психологически причини
На ясли водят деца, чиито родители нямат избор – трябва да ходят на работа и няма кой да гледа детето. Децата до 3 г. са много привързани към майките си и раздялата с тях неминуемо предизвиква отрицателна реакция – емоционална, поведенческа, включително и физическа. Даже могат да изчезнат и придобитите навици. Стресът изтощава защитните сили на организма. Има много тънкости обаче – всичко зависи от обстановката в групата, от уменията на възпитателките, от готовността на самото дете, даже и от майката.

 

3. Не детски причини
Вероятно сте забелязали че водейки детето си на ясла, виждате как доста други деца от групата кашлят, подсмърчат и определено не са за ясла в този ден, а и в близките 3-4 дни. В детските ясли не се допуска децата да влизат с лекартва. Даже децата се проверяват на входната врата от медицинската сестра на градината. Но това отново не е гаранция че в групата няма да попадне болно дете и то не поради немарливост на сестрата, а поради далновидност на родителите.

 

Защо родителите водят болни деца на ясла или градина?

Единствената причина тук се казва "работа". Ясно е че много трудно се намира работа, ако си с малко дете. В страха си да не загуби мястото си, майката е готова на всичко, включително и да зарази цялата група, за да запази статуквото си. Тя се страхува да прекалява с болничните и би останала с детето си само ако вдигне 40 градуса температура.

Излиза че има много причини децата в яслите и градините да боледуват често. Само че проблемът не е при децата или лекарите, а е проблем на обществото и държавата. Родителите са замесени дотолкова, доколкото трябва да решат – да пуснат ли болното си дете на градина или не.

 

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 444429
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930