Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2014 17:53 - Как да възпитаме деца-милионери?
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 3365 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  Изследователят от Станфорд Уолтър Майкъл започва да проучва дългосрочното влияние на отложеното възнаграждение през 60-те години на миналия век. Прави опити с групи 4-годишни деца - могат ли да се удържат да не изядат сладкишите на масата.


След като казвали на малчуганите да не пипат лакомствата, възрастните излизали от стаята за 15 минути. Преди това обаче обещавали, че който издържи, ще получи не един сладкиш, а два.

Въпреки наградата няколко от децата, щом оставали сами, веднага си хапнали. Други изтърпявали известно време, но се поддавали на съблазънта. Само малко издържали 15-те минути.

Майкъл наблюдавал тези деца, докато завършили училище и няколко години след това. Открил, че способните да чакат отсроченото възнаграждение се справят по-добре. Първо получавали по-добри оценки в училище. После имали по-успешна кариера, по-високи доходи, по-хармонични бракове, по-добро здраве. 

Тези, които веднага посягали към лакомствата като малки, така и не се научили да се справят с поривите си като големи и имали проблеми с поведението.

Това дългогодишно изследване може да даде ценни идеи на родителите как да възпитават децата си.

Урок първи - научете децата да чакат. Отсроченото възнаграждение ги привиква да контролират емоциите си. Начин за това е списъкът с желания.

Ако детето непрекъснато иска нещо да му купите или да направите за него, обяснете, че всичко това струва пари и направете заедно класация по реда на желанията. Ако след две седмици ранглистата е същата, изпълнете желанието, което е удържало първото място.

Детето едва ли ще разбере, че го учите да управлява емоциите си, но в това време ще свикне да има търпението, така нужно, за да взема правилни финансови решения.

Урок втори - давайте на децата си истински пари. В книгата "Възпитание в правилно отношение към парите" Джудит Брайлс предлага да поощрявате децата да отделят 20-25% от джобните си или от подарените пари за собствено удоволствие - да харчат, както искат. Разбира се, като следите дали не си позволят опасни неща.

Добър начин е например да им давате на седмица толкова пари, на колкото години са, и да им позволявате да ги използват изцяло по свое желание. Ще забележите, че те се отнасят с тези "свои" пари не като с "вашите". Харчат по-внимателно. Натрупват, после си продават старата електронна игра и като прибавят спестеното, купуват нова. Ако сте по-твърди, даже съвсем ще престанат да ви врънкат да им купувате игри.

Пълната отговорност за харченето на парите ще позволи на децата да научат, че от техните решения и избори има последствия. Ако им позволите да правят грешки, ще разберат колко е важно да не дават парите си за моментни хрумвания, колко трудно се правят спестявания и колко лесно се харчат. 

Няма значение колко пари имате и колко ви се иска да направите детето си щастливо, като му давате всичко, което пожелае. Не се изкушавайте и вие от сладкишите в стаята - ако устоите, след години, две ще получите по-голяма награда.

Facebook: Академия за родители XXI век 

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна

 

 




Гласувай:
2



1. eien - Няма обаче стереотип на възпитание.
10.07.2014 07:34
Трябва да се подхожда индивидуално. Според всяко дете. Неслучайно, че У. Майкъл не е направил своя син милионер. Въпреки добрите мисли в тази посока. А и не е необходимо синът ти да е обезателно милионер.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 442404
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031