Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2014 14:46 - СТРАТЕГИИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА С ТРУДЕН ТЕМПЕРАМЕНТ
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 1982 Коментари: 0 Гласове:
0



image 
Децата се раждат с вроден темперамент – предпочитан стил за свързване с хората и заобикалящия свят. С труден темперамент се определят около 10-20% от хората.Типичните черти в поведението на тези деца са силно импулсивни, високо ниво на активност, висока чувствителност към сензорна стимулация, натоварване при промени на рутината или нови преживявания, напрегнати, ригидни реакции, лесно се разсейват, адаптират се по-бавно към промените, не могат добре да се владеят при силно емоционални състояния, нерегулярен ритъм на сън-бодърстване, хранене, резки промени на настроението, хаотични действия или изолиране от ситуацията.

В процеса на възпитание на децата възрастните се ориентират за темперамента на децата. Родителите на деца с труден темперамент казват, че непрекъснато се налага да повтарят и да натякват, да викат децата по име докато реагират, да викат, да се молят, да отправят празни заплахи. Понякога родителите не издържат на напрежението и дори се въвличат в битки за надмощие, чувстват, че не държат ситуацията под контрол, спорят с другия родител за дисциплината или се отказват да дисциплинират детето изобщо.

Никоя от изброените характеристики не прави живота по-лесен нито за децата, нито за родителите. Все пак децата с труден темперамент могат да се научат да се справят със своята докачливост и чувствителност. Ако не се научат, могат да станат объркани и да развият негативна нагласа към живота и другите хора. Вероятно ще им се налага да понасят постоянни негативни обратни връзки, което ще създаде порочен кръг на обезкуражаване.

В действителност децата с труден темперамент изискват допълнително време, насоки и търпение, но както всички останали деца и те могат да бъдат отгледани като добре адаптирани хора с позитивна самооценка. Разбира се, това изисква усилия и известна деликатност от страна на родителите.

Ефективните родители развиват нагласи, стратегии за насочване и умения за комуникация, които да работят заедно, а не срещу темперамента на детето.Децата с труден темперамент могат да се научат на самоконтрол, сътрудничество с другите и адаптивност в нови ситуации. Семейството, съседите, учителите и останалите хора, които се грижат за детето, трябва да му покажат пътя. Ето някои насоки:

-      Осигурете на детето ежедневни занимания, режим през деня, отделяйте достатъчно време и внимание и му показвайте любовта си.

-      Фокусирайте се върху позитивните страни от характера му и се старайте да ги подчертавате. Насърчавайте всички ситуации на промяна и адаптация, където детето се справя добре.

-      Избягвайте да си изпускате нервите и да наричате детето с грозни епитети, които ще го наранят и ще оставят белег в самооценката му.

-      Признавайте и приемайте неговите трудности, показвайте своето търпение и желание да му помогнете.

-      Планирайте новите дейности в живота на детето, разделяйте ги на стъпки и предвиждайте период за адаптация. При записване в детска градина, например, обяснете на детето какво предстои, заведете го няколко пъти до мястото, за да види сградата, запознайте го с учителките предварително.

-      Избирайте внимателно въпросите, по които да наложите позицията си. Оставете детето да избере своите интереси, своята храна, напитки, играчки и т.н. като по този начин го зачитате като личност. По отношение налагането на дисциплина бъдете ясни и категорични и обяснете последствията от недопустимите действия на детето.

 

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 442664
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031