Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 21:17 - РАЗЛИЧНИТЕ СТИЛОВЕ РОДИТЕЛСТВО- РАЗРЕШАВАЩ И ДЕЗАНГАЖИРАЩ
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 2086 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.02.2014 21:17


image  Разрешаващ и дезангажиран стил. Тези стилове се отличава с липсата на граници и стремежа на родителите да „оставят детето да се развива самостоятелно“, както и родители и деца да са „приятели“.

Родителите, които прилагат тези стилове на родителстване в крайна сметка оставят децата си да израснат в среда, в която няма ясно установени граници. Разрешаващия стил се характеризира с това, че родителите оставят пространство на своите деца да изразяват желанията и мнението си, като същевременно не полагат никакви граници. Подобна ситуация може да се наблюдава в семейства, в които децата ругаят и даже псуват родителите си, „казват си всичко, което им е на ума“ без това да е адекватно на израстването им или социалното им приспособяване.

Тези родители често оставят децата си сами да се справят с предизвикателствата на живота, недооценявайки техните способности за справяне, както и необходимостта на детето някой да поставя граници в реалността. Често пъти изследователи в областта на родителското поведение свързват разрешаващия и дезангажиран стил на родителстване с бягството от отговорност от страна на родителя, както и с неговата незаинтересованост към детето с неговите конкретни нужди и преживявания.

Дезангажирания стил на родителстване се отличава с липсата на каквито и да е граници, като в същото време, постъпките на детето, били те правилни или неправилни, се подминават и рационализират.

Такива родители, в повечето случаи не вземат отношение към постъпките на децата си, като най-честите рационализации са „не ме интересува“, „ами нали е дете“, „те всички деца така правят“, „всички бягат от училище“, „щом играчките са в градинката, значи са на всички и моето дете не е отговорно ако счупи или повреди нещо“, „щом му вземат играчките значи си заслужават да бъдат хапани и удряни“ и прочие. 

Родителите, които практикуват разрешаващия и дезангажиран стил на родителстване, често не са докрай информирани за живота на своите деца, незнаят за това – какви са интересите им, кои са приятелите им, какви са хобитата и проблемите им. Подобни стилове на родителстване водят до формирането на базисна тревожност у детето, което се обърква в житейския си път, незнаейки накъде да поеме поради липсата на ясни граници и правила. Тези деца се отличават с липса на ориентация към достигане на постижения, така или иначе на мама и на тати им е все едно или поне ще ми разрешат да си правя каквото си искам.

Децата отгледани в семейство с разрешаващ или дезнагажиран стил на родителстване са по-импулсивни и нетърпеливи по типа на „не знам какво искам, но го искам веднага“. Поради това, че нямат опит с граници, тези деца имат затруднения в комуникацията с другите, което е резултат най-вече от липсата на възможност за съпреживяване с другия. Другите ги намират за по-особени и капризни, както и често се затрудняват в общуването си с тях поради изискването желанията им да бъдат удовлетворявани на момента.

Проучване от 2009г. на деца, спрямо които е приложена възпитателна мярка настаняване в СПИ (Социално-педагогически интернат) и ВУИ (Възпитателно училище-интернат) очертава, че разрешаващия родителски стил се среща в семействата на 30,88% от изследваните деца с девиантно и/или делинквентно поведение, като се наблюдава ясна взаимовръзка между този стил и формирането на „а-“ и „анти-“ социално поведение у децата и юношите.

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 442688
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031