Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2013 11:54 - 9 ежедневни супер съвета, чрез които да ускорите силата на мозъка си!
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 1980 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 
“Ако искате да иматe още по-остър ум, започнете активно да се грижите за мозъка си и правете действия за неговото подобряване” казва д-р Даниел Амин, автор на бестселъра “Великолепен ум на всяка възраст”.

В тази статия сме подбрали 9 кратки, но резултатни съвета от практиката на Амин, чрез които, както се казва в нашия сайт, ще “хакнете” мозъка си. Ето ги и тях:

Пречупи ежедневната си рутина

Измийте си зъбите с лявата ръка, ако обикновено го правите с дясната. Или просто направете нещо друго, което коренно се различава от вашата дневна рутина.

Направете нещо друго, което ви принуждава да се отклоните от модела, който прилагате всеки ден. “По този начин ще стимулирате нови части на мозъка ви да съдействат за изграждането на нови мозъчни връзки”, казва д-р Амин

Хидратирайте мозъка си

Вашият мозък е 80% вода и “ако той не е добре хидратиран, вашите неврони няма да могат да изпълняват задачите си правилно”, казва д-р Амин. Пийте по 8 чаши вода на ден и избягвайте прекомерната употреба на алкохол и кофеин.

Опитайте се да спите по 7 часа на денонощие

“Науката показа и доказа, че хората, които спят в продължение на седем часа показват значително по-добра мозъчна дейност от тези, които спят по-малко, а дори и от тези, които спят повече”, казва д-р Амин.

Липсата на добри навици като този да се спи по 7 часа водят до потискане и нарушаване на концентрацията и паметта.

Прочистете мозъка си

Опитайте се да постигнете спокойствие, ясен ум, намаляване на стреса чрез медитация, правилно дишане: вдишвайте бавно /със стомаха, не с гърдите/ като издишвайки повтаряте думата “едно”.

Повторете това упражнение в продължение на 10 минути. Лесно е и ще се почувствате по-добре

Танцувай, танцувай, танцувай

Ако си дърво като мен, не се отказвай от това упражнение, просто го прави така, че никой да не те вижда. “Малко дейности стимулират толкова широка гама от различни мозъчни системи като танцуването”, казва д-р Амин.

Танцуването изисква високо ниво на координация, организация и планиране от страна на мозъка, въпреки че този процес остава незабелязан от нас!

Ограничете гледането на ТВ, четете книги!

Доказано е, че хората, които гледат ТВ повече от 2 часа на ден имат значително по-висок риск от за развитие на Алцхаймер, отколкото тези, които гледат по-малко. Заместете ТВ с четене на книги.

Първо – много по-полезно е за вас като личност и второ четенето е полезно за мозъка, защото при него става въпрос за съхранение и извличане на информация.

Бори се с болката по разумен начин

Мъжете, които вземат “Ибупрофен” за болка, са с 44% по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които не, според едно скорошно проучване.

Също така пазете се от “acetaminophen” казва още д-р Амин, тъй като той нарушава чернодробната функция и намаляването на производството в организма на антиоксиданта “глутатион”, който е важен за функциите на мозъка”

Убийте негативните мисли

“Автоматично образуващите се негативни мисли в ума ни разпалват области на мозъка, отговорни за безпокойството”, казва д-р Амин. Те също така спомагат за увеличаването на производството на хормоните на стреса, които пък от своя страна убиват мозъчни клетки.

Когато една негативна мисъл ти е в главата, напиши я на лист хартия и се опитай да я коригираш или заместиш с положителна”.

Източник: Lifehack.bg

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна



Тагове:   мозък,   развитие,   ум,   памет,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 444383
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930