Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 11:35 - Изкуство и бременност
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 2170 Коментари: 0 Гласове:
0



image  Изкуство и бременност – между творчеството и очакването на нов живот има много повече свързващи неща, отколкото може да се предполага. Бременността е изключително креативен момент от живота на жената, стига тя да се чувства добре и удовлетворена от състоянието си. В такъв случай може да откриеш у себе си скрити заложби, таланти, за които не си подозирала, или които никога не си смеела да развиваш.

Освен това, според учените, изследващи пренаталното развитие на децата, се оказва, че те не просто се оформят физически в утробата на мама, но и психически. Връзката между мама и бебе не се изчерпва само с пъпната връв, тя е на друго ниво, в което важни са емоциите, душевната нагласа, идеите и не на последно място – творческия заряд и срещата с изкуството във всичките му форми и вариации. Вкусът на детето към красивото и естетиката може да се култивира още преди раждането му.

Препоръчва се на бременните да разглеждат изложби с изкуство, което им допада и им действа разтоварващо, интригуващо и вдъхновяващо. Научно доказано е, че приятните емоции водят до изработването на хормон, който влияе положително на развитието на мозъка на ембриона. Съприкосновението с изкуството пренася общуването с детето на друго ниво, то усеща новите емоции и ги възприема.

Възприемането на изкуството е личен и почти интимен акт, така че конкретни съвети не може да бъдат дадени в това отношение. Важното е да разглеждаш изкуство, което ти доставя удоволствие и те вдъхновява. Същото важи и за книгите и филмите, които избираш. Нека сюжета да не е тежък и натоварващ с драматични събития и отношения.

Рисуването е всепризнат метод за разтоварване и обогатяване. Към много западни болници предлагат курсове за бъдещи родители, които включват и рисуване с професионален художник. Целта не е да бъдеш новия Леонардо, а просто да изразиш творческата си енергия чрез рисуване. Също така може да визуализираш чувствата си и мислите си чрез цветове и форми. Имай предвид, че различните средства за рисуване дават и различно усещане, може да опиташ с масло, с акварел, пастели или моливи и така ще откриеш своя начин. Опитай да рисуваш с четки, пръсти или шпатули. Рисуването освен всичко спомага за снижаване на напрежението и балансиране на психиката, което е много важно по време на бременността. Арт терапията с рисуване спомага за елиминирането на подсъзнателните страхове, които крият много бременни. Изключително разтоварваща е и работата с глина. Това беше моят начин на творчество по време на втората ми бременност. От глината се появяваха всевъзможни форми, които после оцветявах и се изпичаха. От тези приятни емоции и месеци в очакване на бебето останаха красиви глинени спомени под формата на вази, купички и магнити за хладилник.

Един от най-често срещаните методи е така нареченото спонтанно рисуване, разработено от американската арт терапевтка Натали Роджърс. Заниманието става в присъствието на психолог, бременните просто изливат фантазията си на листа или платното без да се замислят или да копират. След това нарисуваното се обсъжда и тълкува.

Специалистите от френската национална асоциация по пренатално възпитание са установили, че човек започва да реагира на музиката още през петия месец от вътреутробното си развитие.Не случайно се препоръчва на много бременни да пеят на детето си или да сложат слушалките върху корема, за да достига по-ясно музиката до детето. Относно стила всички са категорични, че най-позитивно въздействат класическата музика, фолклора или природните звуци. Проведени са много изследвания, при които се доказва, че класическата музика действа благотворно на растежа и развитието на бебето, както и увеличава лактацията у всички млекопитаещи, не само при човека. Докато рок музиката действа точно обратното.

Щатски музикални терапевти са стигнали до извода, че хармоничните звуци на природата и класическите произведения нормализират нивото на инсулина в кръвта, докато ниско честотните колебания на бас китарата предизвикват нарушения в баланса. Доказано е, че при слушане на рок музика в тялото ни се отделят хормони на стреса, които се отразяват негативно на паметта. Така че, остави рок музиката за по-късните години.

Известният френски акушер Мишел Оден смята, че класическата музика е полезна за бъдещите майки и техните деца. На първо място е Моцарт, неговото невероятно творчество е изключително позитивно и влияе силно на слушащите го. Сред препоръчваните композитори са Вивалди, Шопен, Шуберт, Брамс, Хайдн и Чайковски.

Френският специалист по уши нос и гърло Алфред Томатис доказва, че бебето в околоплодните води слуша огромно количество силни звуци, които след раждане изчезват – дишането на мама, биенето на сърцето, звуците от храносмилателния тракт, кашлица, кихане, шумът от кръвта и работата на органите. Това са високочестотни звуци, които предизвикват импулси по нервната система на бебето, които достигат до органите за вътрешна секреция, които управляват хормоните в мозъка и отговарят за емоционалното развитие. Така че, ушите са много важен орган, имащ отношение към психофизическото развитие на човека и влиянието на музиката върху това не е за  пренебрегване.

Така наречената вокалотерапия е много препоръчителна за бременни. В крайна сметка не случайно нашите баби и прабаби са пеели на новородените бебета. Маминият глас действа изключително успокояващо, въздейства дори при болести, растеж на зъбчета, колики и всякакви други проблеми. Въздействат по същия начин на бебето още преди раждането. Пеенето създава специфични вибрации в тялото, които предизвикват резонанс във всички тъкани. Така че, когато човек пее, той хармонизира работата на организма си. Някои сравняват пеенето с медитацията, старанието да подхванеш определена нота и да я поддържаш изисква определено ниво на съсредоточаване. Пеенето е и като нежен масаж за бебето, което усеща вибрациите на тялото чрез околоплодните води. Освен всичко вокализирането е важно и по време на родилния процес. Чрез издаването на звуци можеш да издишаш напрежението и да облекчиш болката, както и да позволиш на бебето да те чуе в този особен момент, който изисква усилия и от негова страна.

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 445504
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930