Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2013 18:05 - Петте емоции, които блокират енергията ни
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 3009 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.07.2013 16:51


image  Стресът влияе негативно върху здравето ни, но резултатите от едно от последните проучвания показват, че хроничният стрес увеличава вероятността за по-ранна смърт пет пъти. Преди това обаче стресът може буквално да “изпие” енергията ви. Затова е важно да знаем, че само и единствено от нас зависи какви емоции ще изпитваме и как ще се погрижим за психическото си здраве. Американско електронно издание изброи петте най-често срещани емоции, които водят до хроничен стрес.

1. Прекалена самокритика

Да, всички познаваме онова неуморно тихо гласче, което от най-ранна детска възраст ни казва колко често грешим и как това, което правим не е достатъчно добро. Тази емоция обаче е унищожителна за нас самите, защото дори и най-добрите ни намерения могат да бъдат удавени в морето от критики. Ако години наред “практикувате” тази емоция, скоро ще наближи и моментът, в който себеоценката ви ще е толкова занижена, че всяко ваше действие ще започва с крачка назад, а не с крачка напред.

Как да се справим? Слушайте! Това е толкова прост съвет. Слушайте себе си, не слушайте всичките закодирани “принципи”, които обществото, родителите и приятелите са ви втълпили. Хубаво ще е, ако успеете да се погледнете отстрани и да потърсите причината за прекалената ви самокритика. Когато намерите първопричинаlnoto  зародилото се чувство, лесно ще разрешите този проблем. Иначе ще бъдете вечният аутсайдер, защото никой не обича мрачни вглъбени в себе си мислители.

2. Чувство за вина

Ако има нещо, което може да гарантира лошото ви настроение, това е чувството за вина. Повечето т.нар. “хронични обвинители” виждат себе си като жертви в един некомпетентен, недружелюбен свят от нехранимайковци. Това изначално поставя човека, който има чувство за вина, като агресивен събеседник, тъй като непрекъснато обвинява другия за всичко, което е в неговия ум.

Как да се справим? Представете си конкретната ситуация от друг ъгъл, различен от този, който ви хрумва на прима виста. И не правете прибързани заключения. Напротив, приемете останалите със състрадание и любов, без да ги обвинявате.

3. Мислене на автопилот

Медицински изследователи предполагат, че мисленето на автопилот създава психически и физически стрес. Когато умът ви “скача” от една тема в друга, няма как тялото ви да е спокойно, т.е. здраво. Умът оказва пряко влияние върху физическото тяло.

Какво да правим? Опитайте се да успокоите ума. Най-лесно ще разберете дали сте го постигнали по честота на дишането си. Йогите постигат това чрез дихателни упражнения. Другият вариант да успокоите ума си е просто да започнете да наблюдавате отстрани какви мисли и асоциации минават през главата ви, откъде са дошли, защо са там, какво искат да ви кажат.

4. “Черни” мисли  

“Черните” мисли наистина съсипват тялото ви и изцеждат енергията ви. Дори една елементарна мисъл, като например тази, че закъснявате за работа, може да предизвика цяла лавина от “черни мисли”, които да вгорчат деня ви. Когато си помислите, че закъснявате за офиса, умът ви получава този сигнал и вие ускорявате крачката. През цялото време си мислите за часа, а от там, че шефът ви ще е бесен, вероятно ще ви уволни, т.е. няма да имате пари, ще загубите дома си и т.н.

Как да се справим? На първо място е важно да знаете, че мислите са си само ваши, във вашата глава, следователно вие сами решавате какво да мислите. Ако години наред мислите в “черно”, трудно ще успеете да обърнете рязко поведението си. Това обаче не означава, че трябва да се отказвате от самото начало. Напротив, всеки път, когато ви направи впечатление, че умът ви поема в негативна посока, опитайте се да я промените в положителна. Не е тайна, че реакциите на ума са въпрос на навик. Успех!

5. Прикриване на емоции

Прикриването на емоции вече не е често срещано поведение само при мъжете, но и при дамите. Но трябва да сте сигурни, че то работи срещу вас, понеже е пасивно наказание на самия себе си. В крайна сметка прикриването на емоции може да прерастне в състояние на хронична обида и дори стрес. Задържането на негативни мисли в себе си отнема огромно количество енергия, стига се дори до напрягане на мускулите, което блокира потока на енергия. Затова изразявайте себе си, бъдете себе си във всяка ситуация и ще се чувствате много по-пълноценни!

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна


Тагове:   психология,   стрес,   емоции,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 444964
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930