Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 20:04 - Техники за добра дисциплина
Автор: decatani Категория: Тя и той   
Прочетен: 1798 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.07.2021 11:25


imageimage  А. Порицание. Това е първото нещо, което родителят трябва да прави, но да се порицава и осъжда неправилното действие а не личността на детето, например: „ти направи нещо лошо” а не „ти си лош”.

Б. Естествени последствия. Целта е да накарате дете­то да изпитва логичните последици от лошото си по­ведение, за да разбере защо дадено правило е важно. Например едно дете, което се разтакава, докато май­ка му се опитва да го накара да се затича и да хване училищния автобус, трябва да бъде накарано да оти­де пеша до училището и да обясни на директора защо е закъсняло. (Но естествените последствия понякога могат да бъдат нереални или дори опасни, например ако учите вашия малчуган да не тича по улицата или защо не трябва да играе с огъня.)

Г. Отнемане на привилегия. Когато децата са твърде го­леми, за да стоят наказани в ъгъла, родителите обикно­вено им отнемат някое удоволствие. Времето за гледа­не на телевизия, видеоигрите и разговорите по телефо­на като че ли имат най-голям ефект. Избягвайте да от­немате удоволствие, което би било в ущърб на важно изживяване от развитието му. Например по-добре е да наложите по-ранен вечерен час за един месец, отколко­то да не разрешите да отиде на двудневна екскурзия с класа.

Д. Свръхнаказателна корекция на поведението. Тази техника често се препоръчва за бърза промяна в дър­жанието. Когато детето ви се е държало лошо, то тряб­ва да повтори правилното поведение най-малко десет пъти или до двайсет минути. Например, ако синът ви се върне от училище, хвърли палтото и книгите на по­да и пренебрегне поздрава ви, би трябвало да изиска­те от него десет пъти да излиза и да се връща както трябва, като всеки път ви поздравява сърдечно, поста­вя книгите на определеното място и окачва палтото си.

Е. Точкова система на поведение. За непрекъснати проблеми повечето психолози препоръчват система, при която децата могат да печелят точки за ясно и точ­но определено добро поведение. Тези точки могат да бъдат „осребрени" незабавно или да се оставят за по-дългосрочни награди. Лошото поведение ще се изра­зява в изваждане от натрупаните точки.

Ако искате да възпитате дете с висок емоционален коефициент, по-добре е да бъдете по-скоро строги от­колкото отстъпчиви. В допитване на USA Тоdау до 101 бив­ши академични звезди - студенти от по-горните курсове, избирани всяка година за високи академични постижения, талант и обществени заслуги, 49 % от тях описват родите­лите си като по-строги от другите.

Facebook: Академия за родители XXI век

Академия за "Родители 21-ви век" гр.Варна




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: decatani
Категория: Тя и той
Прочетен: 445428
Постинги: 114
Коментари: 72
Гласове: 132
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930